Minden évszakban szükségünk lehet megfelelő fejfedőre. Nyáron a napsugarak elleni védekezésben lehet hatékony társunk, míg télen a hidegtől, az esőtől vagy a hótól véd a kalap, illetve a sapka. Bármelyik mellett is döntünk, igazán stílusosak lehetünk egy-egy különleges, öltözetünkhöz illő darab kiválasztásával. Ha pedig különlegesebb darabokra vágyunk, akkor érdemes személyre igazított terméket választani.

Kalap

A kalap nemcsak az időjárás viszontagságai ellen véd. Évezredek óta viselnek az emberek kalapot, vallási, társadalmi okok miatt is, és természetesen divatkiegészítőként is évszázadok óta funkcionál. A történelem során ez a kiegészítő is, mint számos más ruhadarab, a viselője társadalmi helyzetére való utalásként jelent meg. A kalap jellemzője, hogy általában hengeres, és karimája is van, ez különbözteti meg a többi fejfedőtől. A karima elsősorban a napsütéstől és az esőtől véd, de olyan darabok is akadnak, ahol a karimának nincs funkciója. Anyaga változatos, a legkülönfélébb textilekből, akár speciálisan kezelt papírból is készülhet, de a legjellemzőbb a szalmakalap, illetve a filckalap.

Ha jó minőségű, tartós darabot szeretnénk, akkor érdemes kalapkészítővel csináltatni, az egyedi igényeket is figyelembe véve. Ha inkább a trend számít nekünk, akkor az üzletek kínálatában is találunk különböző stílusú darabokat. Mivel ezeknek az ára sokkal vásárló barátabb, bátran kísérletezgethetünk.

Ebben a szezonban pedig igazán trendik lehetünk egy newsboy kalap beszerzésével.

Sapka

A sapka egy funkcionálisabb viselet a kalaphoz képest és jóval később is terjedt el. Ennek használatakor elsődleges cél a fej megóvása a zord időjárástól, de természetesen mint minden a divat terén, ez is éppen úgy lehet az önkifejezés eszköze.

A sapka formáját tekintve főleg henger alakú, fejre szorosan illeszkedő forma, melynek az anyaga, csak úgy, mint a kalapé igen változatos lehet. Tavasszal és ősszel inkább a vékonyabb, pamutból készült darabok kényelmesek, míg télen elsősorban a kötöttsapkára esik a választás.

Idén a barettben, azaz a svájcisapkában és a tengerész sapkában lehetünk igazán merészek és stílusosak, de a nagyon bátrak akár különböző kiegészítőkkel, bojtokkal, fülekkel, pompomokkal ellátott baseball sapkát is választhatnak maguknak.